Η Αράχοβα είναι ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε ύψος 960 μέτρων. Στα χρόνια της Επανάστασης ήταν γνωστή ως Ράχωβα. Η περιοχή είναι γεμάτη από αρχαία μνημεία που ανάγονται ως το 1200 π.Χ. Στο Κωρύκειο Άντρο τα αρχαιότερα ευρήματα ανήκουν στη Νεολιθική Εποχή (3000 π.Χ.). Στη δυτική πλευρά της Αράχοβας υπήρχε η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια, πόλη που αναφέρεται από τον Όμηρο. Πιο ψηλά, στον Παρνασσό, αρχίζουν οι μύθοι, αφού η πόλη Λυκώρεια μας ταξιδεύει στον καιρό του κατακλυσμού. Τότε στην ψηλότερη κορυφή του βουνού, στη Λιάκουρα (2.500 μ.) στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στα βυζαντινά χρόνια η Αράχοβα ήταν πόλη πολυάνθρωπη, ενώ το 16ο αιώνα αναφέρεται ως η διασημότερη πόλη στον Παρνασσό. Το Νοέμβριο του 1826 η μάχη της Αράχοβας έσωσε την επανάσταση των Ελλήνων. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα 2.000 Τουρκαλβανούς απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της πόλης.

Η σημερινή Αράχοβα διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, κάτι που την έχει κάνει διάσημη. Μια γνήσια τοπική γιορτή είναι το φημισμένο Πανηγυράκι, γιορτή θρησκευτική και εθνική προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Γεωργίου, συνδέεται με την ανάμνηση της μάχης του 1826. Στη γιορτή αυτή διατηρούνται πανάρχαια ελληνικά έθιμα που μαρτυρούν τις βαθιές ιστορικές ρίζες της πόλης.