Υλικά
60 αχλαδάκια, 1200 γραμμ. ζάχαρη 1300 γραμμ. νερό, χυμό από 2 λεμόνια, 4-5 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Διαλέγουμε αχλάδια όχι πολύ ώριμα και αφαιρούμε τη φλούδα τους. Κατόπιν με το ειδικό εργαλείο βγάζουμε τα κουκούτσια.
Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τα ρίχνουμε σε κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε τη ζάχαρη και την αρμπαρόριζα και τα βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα, αφήνουμε να κρυώσει λίγο το σιρόπι, ρίχνουμε τ’ αχλάδια και τ’ αφήνουμε για 24 ώρες. Την επομένη, αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα αχλαδάκια και ξαναβράζουμε το σιρόπι για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε 3 φορές.
Δηλαδή αφαιρούμε τα αχλαδάκια, βράζουμε το σιρόπι, ξαναβάζουμε τ’ αχλαδάκια για 24 ώρες κ.λπ. Στην τελευταία φάση βράζουμε για λίγο τ’ αχλαδάκια μαζί με το σιρόπι μέχρι να δέσει το γλυκό και ρίχνουμε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να πάρει το γλυκό άλλες 2-3 βράσεις ακόμη, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και μόλις κρυώσει το βάζουμε σε στεγνά, αποστειρωμένα βάζα.