Υλικά

5 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο, 1 φλιτζάνι αμύγδαλα σε σκόνη,

2 φλιτζάνια βούτυρο γάλακτος, 1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα,

1 φλιτζανάκι χυμό από ρόδι, 6 αυγά, 1 κουταλιά κονιάκ, ½ φλιτζάνι σπόρους ροδιού,

1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, 3 βανίλιες, ½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη,

4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 κουταλάκι αλάτι, ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και τις βανίλιες και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ για 7 – 8 λεπτά μέχρι να γίνει πάλι μια αφράτη κρέμα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Στη λεκάνη που έχουμε το βούτυρο προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους των αυγών, το 1 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Κατόπιν ρίχνουμε και στο μείγμα μας εναλλάξ από λίγο αλεύρι, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, μετά αλεύρι, το γιαούρτι, τη μαστίχα, τη σκόνη αμυγδάλου, τους σπόρους του ροδιού, το μπέικιν πάουντρερ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί όλη στο μείγμα μας. Σε ένα στρογγυλό ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 1 ώρα. Όταν ψηθεί, το τοποθετούμε σε στρογγυλή πιατέλα και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ενώ αν θέλουμε το στολίζουμε και με σπόρους ροδιού.