Βασιλόπιτα πολίτικη με ρόδι

 

Υλικά

5 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο, 1 φλιτζάνι αμύγδαλα σε σκόνη, 2 φλιτζάνια βούτυρο γάλακτος, 1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα, 1 φλιτζανάκι χυμό από ρόδι, 6 αυγά, 1 κουταλιά κονιάκ, ½ φλιτζάνι σπόρους ροδιού, 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, 3 βανίλιες, ½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη, 4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 κουταλάκι αλάτι, ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και τις βανίλιες και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ για 7 – 8 λεπτά μέχρι να γίνει πάλι μια αφράτη κρέμα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Στη λεκάνη που έχουμε το βούτυρο προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους των αυγών, το 1 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Κατόπιν ρίχνουμε και στο μείγμα μας εναλλάξ από λίγο αλεύρι, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, μετά αλεύρι, το γιαούρτι, τη μαστίχα, τη σκόνη αμυγδάλου, τους σπόρους του ροδιού, το μπέικιν πάουντρερ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί όλη στο μείγμα μας. Σε ένα στρογγυλό ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 1 ώρα. Όταν ψηθεί, το τοποθετούμε σε στρογγυλή πιατέλα και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ενώ αν θέλουμε το στολίζουμε και με σπόρους ροδιού.

Βασιλόπιτα Πολίτικη

Yλικά

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι, 60 γραμμάρια μαγιά φρέσκια 400 γραμμάρια ζάχαρη, 200 γραμμάρια γάλα φρέσκο (χλιαρό) 5 αυγά, 370 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο (χλιαρό) ½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη, 3 βανίλιες, 1 κουταλιά μαχλέπι κοπανισμένο 1 κουταλάκι αλάτι, 2 κρόκοι αυγών, 1 κουταλάκι γλυκάνισο λίγη βανίλια για το άλειμμα, σουσάμι, καρύδια χοντροκομμένα

Eκτέλεση

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το γάλα χλιαρό, 3 κουταλιές από τη ζάχαρη και τη μαγιά που τη διαλύουμε πολύ καλά με τα άλλα υλικά. Κατόπιν προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί καλά όλο το μείγμα. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Σε ένα μπρίκι με περίπου 70 γραμμάρια νερό βράζουμε το γλυκάνισο. Κατόπιν το σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη 50 γραμμάρια και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το βρασμένο γλυκάνισο (χλιαρό), τις βανίλιες, τη μαστίχα και το μαχλέπι κοπανισμένα. Με το χέρι μας (όχι με μίξερ) ανακατεύουμε πολύ καλά για 10-15 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη με τα υπόλοιπα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά (που έχουμε αφήσει να φουσκώσει) και συνεχίζουμε ν’ ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε πάλι τη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη. Σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Αδειάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε πάλι σε σχετικά ζεστό μέρος να φουσκώσει. Στο μεταξύ σ’ ένα μπολ χτυπάμε τους 2 κρόκους των αυγών μαζί με μία κουταλιά φρέσκο χλιαρό γάλα και λίγη βανίλια. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας, την πασπαλίζουμε με σουσάμι και χοντροκομμένα καρύδια και την ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45-50 λεπτά.

Βασιλόπιτα με φουντούκια και καρύδια

Υλικά

1 κιλό αλεύρι μαλακό,  8 αυγά,  500 γραμμ. βούτυρο γάλακτος, χυμός από 2 πορτοκάλια,  ξύσμα από 2 πορτοκάλια,  1 κουταλιά μαχλέπι κοπανισμένο,  4 φλιτζάνια ζάχαρη,  2 κουταλάκια μαστίχα κοπανισμένη,  4 βανίλιες,  1/2 φλιτζανάκι κονιάκ, 10 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ,  350 ml γάλα φρέσκο,  100 γραμμ. φουντούκια τριμμένα, 100 γραμμ. καρύδια τριμμένα,  2 κουταλάκια αλάτι,  150 γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ασπρισμένα

Εκτέλεση

Σε ένα γουδί ή στο μίξερ χτυπάμε τη μαστίχα και το μαχλέπι μαζί με ένα φλιτζανάκι ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Κατόπιν κοσκινίζουμε το αλεύρι και χτυπάμε στο μπλέντερ τα φουντούκια με τα καρύδια. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και το βούτυρο και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι ν’ αφρατέψουν. Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά και τις βανίλιες και τα χτυπάμε μέχρι ν’ ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Κατόπιν τα αδειάζουμε στη λεκάνη που έχουμε χτυπήσει το βούτυρο και αρχίζουμε να τα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Στη συνέχεια, και ενώ συνεχίζουμε ν’ ανακατεύουμε απαλά, προσθέτουμε εναλλάξ όλα τα υπόλοιπα υλικά: λίγο αλεύρι, λίγο γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, το κονιάκ, τα τριμμένα φουντούκια και τα καρύδια, το τριμμένο μαχλέπι, το αλάτι και τέλος το μπέικιν πάουντερ. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά μας, στρώνουμε σ’ ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί ένα κομμάτι λαδόχαρτο και αδειάζουμε το μείγμα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί και με τα ασπρισμένα αμύγδαλα στολίζουμε την επιφάνεια της πίτας. Κατόπιν ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 180°C για 1 ώρα.