Βραδιά γευσιγνωσίας με τα μικρασιατικά εδέσματα και γλυκά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν το Σάββατο βράδυ 9 Ιουλίου στο λιμανάκι της Νέας Χώρας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων “Αγ. Πολύκαρπος”. Τη μικρασιατική εκδήλωση πλαισίωσε η Ορχήστρα «Σμυρνέικο Μινόρε» με τους Μουσικούς: Φάνη Κουσιουνέλο, κανονάκι, Κυριάκο Ελευθεριάδη, ούτι, Ισίδωρο Βαρδάρο, βιολί, Κυβέλη Κουκουδάκη, φωνή, Ελευθερία Μπλαζάκη, φωνή – κρουστά, Νίνα Παπαφράγκου, φωνή – κρουστά και φυσικά ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Χανίων «ΑΡΟΔΑΜΟΣ» που χόρεψε χορούς της Μικράς Ασίας.

 

 

 

 

 

 

Τη Μικρασιάτικη Κουζίνα παρουσίασαν η διάσημη Σεφ από την Κωνσταντινούπολη Μαρία Εκμετσίογλου και οι Σεφ Γιάννης Τσιβουράκης, Μανώλης Μπούχλης, Γιάννης Κουφός και Αιμίλιος Ασλάνης τους οποίους βράβευσε η Αδελφότητα Μικρασιατών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την εκδήλωση πραγματοποίησαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ  – ΚΑΜ, η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Νέας Χώρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν, ο ιερέας της ενορίας Νέας Χώρας π. Αντώνιος Σαπουνάκης, ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Τάσος Αλόγλου.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης την έκανε η Πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών κ. Στέλλα Γκοζάνη -Χαριτάκη η οποία αφού καλωσόρισε τον κόσμο και τους συντελεστές της εκδήλωσης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με μία επιπλέον επέτειο για το Μικρασιάτικο γλέντι έτσι όπως γλένταγαν οι πρόγονοί μας με την γαστρονομία τους στα αρώματα, στις γεύσεις και στα μπαχάρια της Μικράς Ασίας, με τη μουσική και τον χορό τους. Μικρασιάτες Έλληνες της καθ΄ ημάς ανατολής, άνθρωποι γλεντζέδες με δύο καρδιές και δύο πατρίδες τραγουδούσαν την χαρά, τον έρωτα μα και τον πόνο. Αναβιώνουμε τον τρόπο που γλεντούσαν προσπαθώντας εμείς οι απόγονοι τους να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε τις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα στους χορούς, στη μουσική που όλα αυτά εμπλούτισαν την Ελλάδα μας και να τα μεταλαμπαδεύουμε στους νεότερους».

 

Από μεριάς του ο εφημέριος της Ενορίας πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Σαπουνάκης επεσήμανε ότι «η Νέα Χώρα ήταν η πρώτη συνοικία των Χανίων που αγκάλιασε τους ξεριζωμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες», ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης σημείωσε ότι «ο Μικρασιατικός Ελληνισμός κατάφερε να μετατρέψει την Καταστροφή σε δύναμη αναγέννησης του Ελληνισμού. Οφείλουμε τιμή στη μνήμη αλλά και στη ζωντανή κληρονομιά των ανθρώπων αυτών». Στον χαιρετισμό του τέλος ο αντιδήμαρχος Χανίων Τάσος Αλόγλου είπε ότι « η Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων έχει οργανώσει εκδηλώσεις με σκοπό να τιμηθεί η μνήμη των Μικρασιατών».