Υλικά
½ κιλό φύλλο για γαλακτομπούρεκο, 1 λίτρο γάλα φρέσκο, 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό,
2 κουταλιές κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου, 1½ φλιτζάνι ζάχαρη,
3 κουταλιές βούτυρο γάλακτος φρέσκο, 5 αυγά, 3 βανίλιες, ½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα
Υλικά για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη, 2½ φλιτζάνια νερό, 1 φλούδα λεμονιού, χυμό από 1 λεμόνι, 1 βανίλια
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, εκτός από μισό φλιτζάνι στο οποίο διαλύουμε το κορν φλάουρ. Mόλις ζεσταθεί το γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί. Προσθέτουμε στο ζεστό γάλα το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν είναι έτοιμη η κρέμα, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τ’ αυγά και προσθέτουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο ακόμη την κρέμα.
Κατόπιν βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα. Αδειάζουμε την κρέμα και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα και αυτά. Xαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια του γλυκού με ένα μαχαίρι και το ψήνουμε στους 180 °C σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. (Στη διάρκεια του ψησίματος ραντίζουμε μια φορά τα φύλλα με λίγο νερό). Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού για 15 λεπτά. Mόλις δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Όταν ψηθεί το γλυκό, το περιχύνουμε αμέσως με το καυτό σιρόπι.