Κρέμα γκαζόζας με ρεβανί
Υλικά:
500 γραμμ. γκαζόζα, 1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο, 4-5 κουταλιές ζάχαρη, 5 κουταλιές κορν φλάουρ γεμάτες, 1/2 φλιτζάνι νερό, λίγο ξύσμα λεμονιού
Για τη ζύμη:
160 γραμμ. καλαμποκέλαιο ή βιτάμ λιωμένο,
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, 1 λεμόνι, το ξύσμα,
1/3 φλιτζανιού νερό, 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα,
80 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
240 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό,
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
150 γραμμ. ζάχαρη, φιστίκια Αιγίνης ωμά ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι:
300 γραμμ. νερό, 200 γραμμ. Ζάχαρη,
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού, 1 φλούδα λεμονιού.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε , το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι ή το βιτάμ, το γιαούρτι, τα αυγά, το νερό και το ξύσμα και τα χτυπάμε για λίγη ώρα στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ. Κατόπιν προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα σιμιγδαλιού και το ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30Χ40, αδειάζουμε το γλυκό, το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4-5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσουν. Προσθέτουμε τη γκαζόζα και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε σε νερό το κορν φλάουρ, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Περιχύνουμε την κρέμα στο γλυκό, πασπαλίζουμε με φιστίκια και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.