Σε Εθνικό προϊόν κατοχυρώνεται ο ελληνικός γύρος. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), έχει καταθέσει φάκελο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταχώριση του «ελληνικού γύρου» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα παράλληλης υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Γύρος» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν.
Σκοπός αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η ανάδειξη της αυθεντικότητας της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά, η καταγραφή των χαρακτηριστικών, του τρόπου παραγωγής, των προϋποθέσεων και των τεχνικών λεπτομερειών του προϊόντος, αλλά και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος.
Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στους 110.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν το 80% προέρχεται από τις 10 μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου και το υπόλοιπο 20% από 80 μικρότερες εταιρείες. Σημαντικό είναι και το κομμάτι των εξαγωγών, στις οποίες όμως δραστηριοποιούνται μόλις οι 5 μεγαλύτερες βιομηχανίες εξάγοντας το προϊόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες τρίτες χώρες, όπου αυτό όμως επιτρέπεται.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕΚ ο γύρος είναι 100% ελληνική «πατέντα» ως προς τον τρόπο παρασκευής του. Πρόκειται για κομμάτια χοιρινού κρέατος τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο και δεν έχει καμία σχέση με το τουρκικό ντονέρ, παρά μόνο στον τρόπο ψησίματος. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται, οι Τούρκοι δεν τρώνε χοιρινό.