Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στην καθαριότητα του σώματος, εφαρμόζοντας το θερμό λουτρό. Επειδή μόνο τα πλουσιόσπιτα διέθεταν λουτρό, οι μικροαστοί πλένονταν στα κοινόχρηστα λουτρά επί πληρωμή. Οι φτωχοί πήγαιναν στα κρατικά λουτρά που είναι πολύ φτηνά. Οι φτωχοί, αντί για σαπούνι χρησιμοποιούσαν αλισίβα από στάχτη και ασβέστη, που λένε ότι κάνει καλό στο δέρμα. Μετά το λουτρό όμως, όλοι έκαναν εντριβή με λάδι, που όπως φαίνεται αντισταθμίζει τις συνέπειες από τη χρήση ασβέστη.

                  Τσίκλες για τη δυσοσμία…

Αυτό που μας κάνει όμως εντύπωση, είναι η υπερβολική χρήση αρωματικών. Άντρες και γυναίκες πασαλείβονται με κάθε είδους μυρωδιές. Και το πιο εντυπωσιακό? Οι πιο σικ μασούν τσίκλες για να μυρίζει ωραία η ανάσα τους. Οι αρχαίοι Έλληνες μασούσαν τσίχλα μαστίχας, που προέρχονταν από το μαστιχόδεντρο.

Η σύγχρονη τσίχλα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1860 από τον Τόμας Άνταμς. Υποστηρίζεται ότι το μάσημα τσίχλας τονώνει το νοητικό σύστημα και ειδικότερα ότι δυναμώνει τη μνήμη. Σύμφωνα με μελέτη που έχουν διεξάγει Ιάπωνες επιστήμονες, το μάσημα της τσίχλας ενεργοποιεί οχτώ περιοχές του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η μάσηση τσίχλας βελτιώνει τη μνήμη, καθώς συμβάλλει στην αύξηση ροής αίματος στον εγκέφαλο. Το μάσημα τσίχλας φαίνεται να αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης της δυσοσμίας του στόματος, αφού χαρίζει φρεσκάδα στην αναπνοή και απομακρύνει τα βακτήρια…