Ενδύματα – Υποδήματα – Κομμώσεις

Εκεί γύρω στο 415 π.Χ.

Οι Αθηναίοι ξοδεύουν περισσότερα για τη λατρεία των θεών τους και λιγότερα για την εμφάνισή τους και τη διακόσμηση του σπιτιού. Άνδρες και γυναίκες φορούν απλά φορέματα και λιγοστά κοσμήματα, με εξαίρεση τους πολύ πλούσιους.

Οι γυναίκες κυκλοφορούν σεμνά ντυμένες και συνήθως καλυμμένες από την κορφή μέχρι τα νύχια. Σε αντίθεση με τους νεαρούς άνδρες, ιδιαίτερα όσους είναι αθλητικοί και ελκυστικοί, που δεν χάνουν την ευκαιρία να προκαλέσουν επιδεικνύοντας τα φυσικά τους κάλλη.

Γενικά η τοπική κοινωνία εδώ, απαιτεί σεμνότητα από τις γυναίκες, ενώ επιτρέπει στους άνδρες να κυκλοφορούν δημόσια φορώντας μόνο ένα ιμάτιο, ενώ στα γυμνάσια, στους αθλητικούς και χορευτικούς αγώνες, να εμφανίζονται γυμνοί. Οι άντρες φορούν χιτώνες από λευκά και λινά υφάσματα, πλισαρισμένα με μεγάλη φροντίδα. Από πάνω ρίχνουν ένα ιμάτιο χρωματιστό, συνήθως κατακόκκινο. Στη μέση δένουν μια ζώνη πιο λεπτή ή μια πιο φαρδιά δερμάτινη, τη ζωστήρα. Τη νύχτα οι άνδρες βγάζουν τη ζώνη και κοιμούνται με το χιτώνα. Για τα μεγάλα κρύα προτιμούν τη χλαμύδα, ένα ιμάτιο πολύ μεγαλύτερο ή προφυλάγονται με γιλέκο από προβιά κατσίκας. Άντρες και γυναίκες δεν συνηθίζουν το καπέλο.

 

Από ότι μπορεί κανείς να παρατηρήσει η μόδα με τα σανδάλια έχει υποχωρήσει. Μόνο οι φτωχοί, και αυτοί το καλοκαίρι, φορούν τα ελαφριά αυτά υποδήματα.

Η μόδα επιβάλλει σκαρπίνι, μποτίνι και μπότα σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και διακοσμήσεων.

Οι γυναίκες φαίνεται πως γυρεύουν την πολυτέλεια, το περίπλοκο και το μπιχλιμπίδι. Έχουν ωραία σώματα και τα αξιοποιούν. Προτιμούν ιωνικό χιτώνα αλλά εφαρμοστό στο κορμί τους. Υποταγή του φορέματος στο σχήμα του κορμιού με πολλά στολίδια και κεντίδια. Όταν βγαίνουν από το σπίτι πρέπει να είναι σεμνά καλυμμένες με το ιμάτιό τους. Όταν ταξιδεύουν κρατούν συνήθως ομπρέλα. Κοσμήματα φορούν και οι άνδρες και οι γυναίκες, τουλάχιστον οι εύποροι.

Σε ότι αφορά το χτένισμα, εντύπωση κάνει των ανδρών, που σε αρκετές περιπτώσεις, παρουσιάζει μια υπερβολή. Μπουκλάκια, κοτσιδάκια, χρυσά κοσμήματα, δεν είναι ασυνήθιστα στους άντρες. Η νέα μόδα όμως, όπως ακούγεται, θα είναι πιο δωρική και θα επιβάλλει ακούρευτα μαλλιά, γένια και μουστάκια. Υπάρχουν βέβαια και οι σνομπ που κυκλοφορούν εντελώς ατημέλητοι, σύμφωνα με το λακωνικό πρότυπο. Οι γυναίκες αφήνουν τα μαλλιά ξέπλεκα στους ώμους. Μετά το γάμο όμως, τα χτενίζουν σε κότσο ή στεφάνι από κοτσίδες γύρω στο κεφάλι.

 Όλοι πάντως δίνουν μεγάλη σημασία στην καθαριότητα του σώματος, εφαρμόζοντας το θερμό λουτρό. Επειδή εδώ, μόνο τα πλουσιόσπιτα διαθέτουν λουτρό, οι μικροαστοί πλένονται στα κοινόχρηστα λουτρά επί πληρωμή. Οι φτωχοί καταφεύγουν στα κρατικά λουτρά που είναι πολύ φτηνά. Οι φτωχοί, αντί για σαπούνι χρησιμοποιούν αλισίβα από στάχτη και ασβέστη, που λένε ότι κάνει καλό στο δέρμα. Μετά το λουτρό όμως, όλοι κάνουν εντριβή με λάδι, που όπως φαίνεται αντισταθμίζει τις συνέπειες από τη χρήση ασβέστη.

Αυτό που μας κάνει όμως εντύπωση, είναι η υπερβολική χρήση αρωματικών. Άντρες και γυναίκες πασαλείβονται με κάθε είδους μυρωδιές. Και το πιο εντυπωσιακό? Οι πιο σικ μασούν τσίκλες για να μυρίζει ωραία η ανάσα τους…