Το νησί των Φαιάκων, η Σχερία, ήταν γνωστό και με τα ονόματα Μακρίς και Δρεπάνη. Όλοι όμως το γνωρίζουν ως Κόρκυρα και αργότερα Κέρκυρα, όπως λέγεται σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση, το νησί πήρε το όνομά του από τη νύμφη Κέρκυρα, κόρη του Ασωπού, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και την έφερε στο νησί. Εκεί η νύμφη γέννησε γιο στο Θεό, τον οποίο ονόμασαν Φαίακα.

Σύμφωνα με τον Όμηρο οι Φαίακες ήταν ένας μυθικός λαός τον οποίο ο βασιλιάς Ναυσίθοος, γιος του θεού Ποσειδώνα και της Περίβοιας πήρε από την Υπερία και τον έφερε στη Σχερία, όπου ίδρυσε μια λαμπρή πόλη, με τείχη και ιερά. Παιδιά του Ναυσίθοου ήταν ο Αλκίνοος και ο Ρηξήνορας. Κόρη του Ρηξήνορα ήταν η Αρήτη, μια όμορφη και σοφή γυναίκα την οποία παντρεύτηκε ο Αλκίνοος και μαζί της απέκτησε πέντε γιους και μια κόρη, τη Ναυσικά. Την εποχή του Αλκίνοου πέρασε από το νησί ο ξακουστός Οδυσσέας ο οποίος δέχτηκε τη φιλοξενία των κατοίκων του και κυρίως της Ναυσικάς, η οποία τον πήρε στο παλάτι, τον φρόντισε και στη συνέχεια του έδωσε ένα πλοίο να επιστρέψει στην Ιθάκη. Ο μύθος υποστηρίζει ότι ο Ποσειδώνας έξαλλος, απολίθωσε το πλοίο στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το πανέμορφο νησί πριν από την πόλη της Παλαιοκαστρίτσας.

Η παράδοση λέει ότι το «Ποντικονήσι» είναι το απολιθωμένο πλοίο ενώ μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι το νησί ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο συνετρίβη το πλοίο του Οδυσσέα εξαιτίας μιας μεγάλης καταιγίδας. Το παλάτι του Αλκίνοου, όπως αναφέρεται στην Οδύσσεια, είχε χάλκινους τοίχους, χρυσές πόρτες, χάλκινο κατώφλι ενώ δεξιά και αριστερά της εισόδου υπήρχαν δύο σκυλιά από χρυσό και ασήμι, δημιουργήματα του Ήφαιστου, που φύλαγαν το παλάτι.

Στο παλάτι αυτό κατέφυγαν οι Αργοναύτες κυνηγημένοι από τον βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη προκειμένου να τους πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Εδώ επίσης έγινε και ο γάμος του Ιάσονα και της Μήδειας Αλκίνοος. Στην ελληνική μυθολογία ο Αλκίνοος ή Αλκίνους, είναι βασιλιάς των Φαιάκων, γιος του Ναυσίθοου και της πανέμορφης Περιβοίας. Από τον πατέρα του, ο Αλκίνοος ήταν εγγονός του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και από τη μητέρα του εγγονός του βασιλιά των Γιγάντων Ευρυμέδοντα.

Αδελφός του Αλκίνοου ήταν ο Ρηξήνορας που σκοτώθηκε από τον Απόλλωνα. Μετά το θάνατο του Ναυσίθοου ο Αλκίνοος ανέβηκε στο θρόνο των Φαιάκων. Παντρεύτηκε την κόρη του αδελφού του, Αρήτη και απέκτησε πέντε γιους και μια κόρη, τη Ναυσικά. Ο Αλκίνοος ήταν ευτυχισμένος βασιλιάς που ζούσε ειρηνικά με τους γειτονικούς λαούς, στα πολυτελέστατα ανάκτορά του (τα περιγράφει λεπτομερώς ο Όμηρος στην Οδύσσεια) στο νησί των Φαιάκων, που ήταν η Σχερία, που ταυτίζεται με τη σημερινή Κέρκυρα…

Κέρκυρα Η πόλη με τη βενετσιάνικη φυσιογνωμία

Πρωτεύουσα του νησιού αλλά και ολόκληρου του διαμερίσματος των νησιών του Ιονίου, η πόλη της Κέρκυρας θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Ελλάδας. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα το Παλαιό Φρούριο, που είναι ταυτόσημο με την ιστορία της και συνδέεται με την πόλη με γέφυρα, το Νέο Φρούριο που χτίστηκε μεταξύ 1572 και 1645 από Βενετσιάνους στο λόφο του Αγίου Μάρκου, η πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Δημαρχείο (θέατρο «Σαν Τζιάκομο») που ολοκληρώθηκε το 1693 και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κτίσματα της Βενετοκρατίας.

Επίσης το Μον Ρεπό, το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής ιστορίας, το Κανόνι, το Ποντικονήσι πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία του Παντοκράτορα του 11ου ή 12ου αι., η Ιόνιος Ακαδημία, ο Λόφος της Ανάληψης με πανοραμική θέα στις ακτές της Ηπείρου και ερείπια δωρικού ναού του 6ου π.Χ. αιώνα, η βυζαντινή Εκκλησία των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου με αγιογραφίες του 10ου και 11ου αι., το μουσείο Αγωνιστών, κτίσμα του 1855, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το μουσείο Ασιατικής τέχνης, που στεγάζεται στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γιώργου κ.λπ.

Η Κέρκυρα υπήρξε κοιτίδα πνευματικών ανθρώπων. Εδώ ιδρύθηκε η Ιόνιος Ακαδημία το 1819, η πρώτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1815 και η πρώτη Φιλαρμονική το 1840. Στην Κέρκυρα επίσης δημιουργήθηκε η λαμπρή Επτανησιακή Ποιητική Σχολή με τον Διονύσιο Σολωμό, τον Λορέντζο Μαβίλη, τον Γεράσιμο Μαρκορά και άλλους. Η πόλη της Κέρκυρας κτίστηκε αρχικά το 734 π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους στο λαιμό της Χερσονήσου του Κανονιού και επεκτάθηκε στη συνέχεια βόρεια. Το 562 μ.Χ. η πόλη καταστράφηκε από τους Γότθους και ξαναχτίστηκε βορειότερα στη φυσική οχυρή Χερσόνησο με τις δύο κορφές όπου υπάρχει σήμερα το Παλαιό Φρούριο των Βενετσιάνων. Την Κέρκυρα την είπαν Κορυφώ και από εκεί πήρε τα ονόματα Corfou και Corfu ολόκληρο το νησί.