Υλικά
Για το κανταΐφι
1 ¼ κιλού φύλλο για κανταΐφι, ½ κιλού βούτυρο φρέσκο λιωμένο,
350 γραμμ. αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα κοπανισμένη,
1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα, λίγο ανθόνερο για το ράντισμα.
Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη, 4 φλιτζάνια νερό, χυμό από 1 λεμόνι, φλούδα από 1 λεμόνι .
Εκτέλεση
Βγάζουμε το φύλλο κανταΐφι από τη συσκευασία του και τ’ αφήνουμε να στεγνώσει ελαφρά. Στη συνέχεια το ξάνουμε με τα χέρια μας να ανοίξει και στρώνουμε τη μισή ποσότητα σ’ ένα ταψί. Κατόπιν ρίχνουμε σε ένα μπολ τα κοπανισμένα αμύγδαλα ή τα καρύδια , προσθέτουμε την κανέλα, τ’ ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε πάνω στο κανταΐφι. Έπειτα στρώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι και το περιχύνουμε προσεχτικά παντού με το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C και το ψήνουμε ώσπου να ροδίσει.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο, το ραντίζουμε με το ανθόνερο και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Όταν το κανταΐφι μας κρυώσει, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να μείνει ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το γλυκό σε μεγαλύτερο ταψί, ώστε η πάνω πλευρά να πάει κάτω και να σιροπιαστεί καλύτερα. Όταν είναι να το σερβίρουμε το γυρίζουμε πάλι από την πάνω πλευρά και το κόβουμε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια.