Υλικά για την πίτα:

10 αυγά (χωριστά οι κρόκοι με τα ασπράδια)

1 φλιτζάνι ζάχαρη 2 φλιτζάνια καρύδια χοντροκοπανισμένα

1 φλιτζάνι παξιμάδι ψιλοκοπανισμένο, 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ, 4 βανίλιες, βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Υλικά για το σιρόπι:

5 φλιτζανάκια ζάχαρη

3 ½ φλιτζανάκι νερό

2 κουταλάκια  χυμό λεμονιού

φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να γίνουν σαν κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες, τα καρύδια, το παξιμάδι και το μπέϊκιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια και αφού τα χτυπήσουμε να γίνουν μαρέγκα, τα αδειάζουμε στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε ελαφρά και με  προσοχή έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Έπειτα βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι , αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 c για 3/4 της ώρας. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα τα υλικά και τα βράζουμε ελαφρά, ώστε το σιρόπι να μην είναι πολύ δεμένο. Όταν ψηθεί το γλυκό το περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστό.