Κρητική και Μικρασιατική κουζίνα.
Το 1922, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα, εκτός από τα προσωπικά τους κειμήλια, τις γνώσεις και τις αξίες τους, μια διαφορετική γευστική κουλτούρα. Μια δυναμική, χρωματισμένη, αρωματισμένη και ηδονιστική αντίληψη στο χώρο των γεύσεων. Σε αυτή τη γωνιά του λεβάντε, που δεν ήταν απόλυτα Ανατολή και έμοιαζε με την Ευρώπη, οι Μικρασιάτες από νωρίς είχαν δημιουργήσει ένα σημαντικό γαστρονομικό αρχείο.
Από την άλλη, η Κρήτη διαθέτει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγεστες κουζίνες στον κόσμο, διαθέτοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες από την τοπική της παραγωγή που αφθονεί. Το πάντρεμα αυτό γοήτευσε το πνεύμα, τη γεύση, την όσφρηση και την όραση.
Εδώ θα ασχοληθούμε με:
- Την ιστορία της Μικρασιατικής και Κρητικής διατροφής στα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα.
- Θα επικεντρωθούμε στην παρουσίαση και προβολή τοπικών κρητικών προϊόντων που θα αποτελούν και τις πρώτες ύλες στην παρουσίαση των εδεσμάτων.
- Σκοπός της ιστοσελίδας μας, εκτός από την ανάδειξη της ιστορίας και του γαστρονομικού πολιτισμού τόσο της Μικράς Ασίας όσο και της Κρήτης, είναι η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων.
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Σκοποί του Κέντρου – συνοπτική περιγραφή
- Η διατήρηση της ταυτότητας του Ελληνισμού. Η έρευνα της ιστορίας, του πολιτισμού, της γλώσσας, των τεχνών, των εθίμων, των γνώσεων και γενικά κάθε στοιχείου που προσδιορίζει την ταυτότητά του.
- Η διάδοση και εξέλιξη της Κρητικής και Μικρασιατικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης
- Με σκοπό η γαστρονομία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι τουρίστες επιλέγουν τη χώρα μας ως τόπο διακοπών ,να καταγράψουμε ότι καλύτερο παρουσιάζει από γαστρονομικής άποψης η Κρήτη στους επισκέπτες της. Να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει με πρακτικό τρόπο τις επιχειρήσεις τουρισμού και γαστρονομίας, με σκοπό να αναβαθμίσουν την κρητική κουζίνα
- Να καταγράψουμε με συνεχή έρευνα και να προβάλλουμε την τοπική γαστρονομία, πλαισιώνοντας την με τα έθιμα και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.
- Να αναδείξουμε τις σημαντικές επιρροές που σημάδεψαν την τοπική κουζίνα, όπως αυτής από τη Μ. Ασία.
- Να στηρίξουμε τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, να προβάλουμε και να προωθήσουμε τα προϊόντα τους.
- Να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική μάρκετινγκ για τα προϊόντα. Να βοηθήσουμε στη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.
- Να συνεχίσουμε την έρευνα και καταγραφή παραδοσιακών συνταγών, πλαισιωμένων με τα έθιμα και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, ενταγμένα στον κύκλο του χρόνου.
Οι δραστηριότητες του Κέντρου – Συνοπτική παρουσίαση.
Α). ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
– Έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση τοπικών εδεσμάτων. Μελέτη και στήριξη της τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας. Ανάδειξη του πολιτισμικού της χαρακτήρα.
– Η Παραδοσιακή γαστρονομία ως διατροφικό πρότυπο.
– Καταγραφή, ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων.
– Σεμινάρια, διαλέξεις, εκδηλώσεις σχετικά με τη διατροφή και την τοπική γαστρονομία.
Β). ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Έρευνα, καταγραφή και διάδοση της Λαογραφίας σε κατηγοριοποιημένες μορφές με ανάπτυξη βασικών ενοτήτων.
Α) Υλικός βίος ( οικισμός, κατοικία, ενδυμασία, ασχολίες κλπ.).
Β). Πνευματικός βίος ( μουσική, τραγούδια, παραμύθια και παραδόσεις, λαϊκή τέχνη, λαϊκή σοφία κλπ.)
Γ ) Κοινωνικός βίος ( κοινωνική οργάνωση, οικογένεια, ο κύκλος της ζωής κλπ.).
Για κάθε κεφάλαιο θα υπάρξει έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση των στοιχείων. Θα ακολουθήσει η ένταξή τους στο συνολικό πρόγραμμα και θα καθοριστούν συγκεκριμένες δράσεις, όπως εκδηλώσεις, σεμινάρια, μαθήματα και ειδικές ημερίδες με Έλληνες και ξένους προσκεκλημένους.