Πρωταγωνιστικός ο ρόλος τους στα σπίτια

Τσουκάλι για το μαγείρεμα του φαγητού, γιουβέτσι για το φαί στο φούρνο, πινακωτή για το ζυμάρι, πιάτα, ποτήρια, κούπες, λαδικά, κανάτες για το νερό και το κρασί, στάμνες, πήλινα δοχεία σε διάφορα μεγέθη για αποθήκευση τροφίμων, διακοσμημένα βάζα για την φυλακή και το σερβίρισμα των γλυκών στους ξένους, ειδικά πήλινα δοχεία για τα παστά, το τυρί, τις ελιές και το λάδι, είναι μόνο ένα μέρος από τα πήλινα σκεύη που διέθετε μια τυπική παραδοσιακή κουζίνα. Η κεραμική τέχνη κατασκευής αγγείων και άλλων σκευών από μάζα αργίλου είναι μια από της αρχαιότερες, η οποία πρωτοξεκίνησε στην Κίνα.

Στην Ελλάδα η κεραμική τέχνη αναπτύχθηκε κυρίως κατά τη μινωική εποχή, κυρίως στον κλάδο της αγγειοπλαστικής. Οι παραστάσεις μάλιστα στα αρχαία αγγεία μαρτυρούν μέρος του υψηλού πολιτισμού και της τέλειας αισθητικής, ενώ αποτυπώνουν έναν ολόκληρο κόσμο με τη ζωή και τις συνήθειές του.

Αυθεντική λαϊκή τέχνη στον τομέα της κεραμικής έχει να επιδείξει η Σκύρος. Η παραδοσιακή σκυριανή αγγειοπλαστική παλαιότερα περιοριζόταν στην κατασκευή χρηστικών αντικειμένων, χωρίς υάλωμα και αγγειογραφίες που τα διακομούσαν με απλά λευκά σχέδια. Τα αντικείμενα αυτά ήταν σταμνιά, κρυολόγοι, τσουκάλια κα. Κυρίως για καθημερινή χρήση. Αργότερα, τα κεραμικά αυτά με τον κοκκινόχρωμο πηλό χωρίς υάλωμα περιορίστηκαν και αναπτύχθηκαν τα κεραμικά αντικείμενα διακοσμητικού χαρακτήρα με αγγειογραφίες εμπνευσμένες από την τοπική παράδοση, τη μυθολογία, τη θάλασσα και το φυσικό τοπίο. Σήμερα οι κεραμιστές στο νησί, συνεχίζουν την παράδοση κατασκευάζοντας κεραμικά με σχήματα και χρώματα ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας.