Υλικά

10 αυγά (χωριστά κρόκοι με ασπράδια)

8-10 φύλλα μπακλαβά, 330 γραμμ. ζάχαρη, 250 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό,

250 γραμμ. αμύγδαλα ή καρύδια ψιλοκομμένα, 1 κουταλιά σόδα, 1 ρακοπότηρο κονιάκ,

200 γραμμ. βούτυρο για τα φύλλα, 4 βανίλιες.

 

Υλικά για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό, 2 βανίλιες, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Στη λεκάνη που έχουμε χτυπήσει τους κρόκους, ρίχνουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια, κατόπιν το σιμιγδάλι, τη σόδα, το κονιάκ και τ’ ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα, ανακατεύοντάς τα ελαφρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Κατόπιν βουτυρώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε 5 φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα, αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα βουτυρωμένα και αυτά. Στη συνέχεια χαράζουμε την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια στο σχήμα μπακλαβά και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για περίπου 1 ώρα. Στο μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για περίπου 7 λεπτά, προσθέτουμε στο τέλος το χυμό λεμονιού και τ’ αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις ψηθεί το γλυκό, το σιροπιάζουμε, τ’ αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε.