Υλικά

1½ κιλό αλεύρι μαλακό, 800 γραμμ. βούτυρο γάλακτος,  200 γραμμ. φυτίνη,

180 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 4 κρόκους αυγών, 1 ποτηράκι κονιάκ,

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι σόδα, 3 βανίλιες,

800 γραμμ. άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα, λίγο ανθόνερο για το ράντισμα.

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο και τη φυτίνη και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει το μείγμα  και ν’ αφρατέψει. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και εξακολουθούμε να χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους, το κονιάκ και τις βανίλιες και τα χτυπάμε για άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη και μάλλον σφιχτή ζύμη. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, στους 160°-170°C, για 20 λεπτά περίπου προσέχοντας να μην αρπάξουν. Όταν ψηθούν, τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Όταν κρυώσουν, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και με ένα σουρωτήρι τους πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ζάχαρη άχνη.