Χταπόδι με αγκινάρες
Υλικά
1 κιλό χταπόδι , 10 αγκινάρες, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, χυμό από ένα λεμόνι ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά κοφτή αλεύρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία να βγάλει τα υγρά του και να σιγοβράσει μέχρι σχεδόν να μαλακώσει. Κατόπιν προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά. Στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει τις αγκινάρες από τα κοτσάνια και τα φύλλα και κόβουμε την καθεμία σε δύο κομμάτια· τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα να σοταριστούν για 2-3 λεπτά και σβήνουμε το φαγητό με ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον άνηθο, το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, παίρνουμε λίγο ζουμί και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε…
Χταπόδι με πράσινες ελιές και μάραθο
Υλικά
1 κιλό χταπόδι, 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 300 γραμμ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 250 γραμμ. πολτοποιημένες ντομάτες 1 ντομάτα ψιλοκομμένη, 1 μάτσο μάραθο χοντροκομμένο 100 γραμμ. πράσινες τσακιστές ελιές, 1 ποτηράκι κρασί μοσχάτο 1 κουταλάκι μέλι, πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Πλένουμε και ζεματίζουμε τα μάραθα για 3-4 λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τ’ αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, χωρίς νερό και σε χαμηλή θερμοκρασία, να βγάλει τα ζουμιά του, να αχνιστεί και να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, το σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τις ελιές, τα μάραθα και τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε το φαγητό για 1-2 λεπτά ακόμη, ρίχνουμε τις ντομάτες, λίγο αλάτι, αν χρειάζεται, και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτα. Σερβίρουμε τρίβοντας μπόλικο πιπέρι.
Συναγρίδα με μπάμιες
Υλικά
1 κιλό συναγρίδα, 1 κιλό μπάμιες, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πιπεριά κέρατο ή 3-4 πράσινες πιπερίτσες 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 500 γραμμ. ντομάτες ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι 1 κουταλιά ξίδι, 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τις μπάμιες μέχρι να φύγουν εντελώς τα υγρά τους. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις μπάμιες και το ελαιόλαδο και τις σοτάρουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε το φαγητό με το ξίδι. Αφήνουμε το ξίδι να εξατμιστεί, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό και αλάτι, σκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι μπάμιες. Στο μεταξύ καθαρίζουμε το ψάρι, το πλένουμε και το κόβουμε κομμάτια. Αδειάζουμε τις μπάμιες σε ένα ταψί, τοποθετούμε από πάνω τις φέτες του ψαριού και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 20-30 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.