Υλικά

Μια μεγάλη κότα 2 ½ κιλά περίπου, 3 κιλά μικρές πατάτες, 1 φλιτζάνι κάστανα βρασμένα
καθαρισμένα και ολόκληρα, ½ φλιτζάνι βούτυρο, ½ φλιτζάνι λάδι 3 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι,
1 ποτηράκι νερό ή χυμό πορτοκαλιού

Για τη γέμιση

1 κουταλιά βούτυρο, 250 γραμμ. κιμά, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 ποτηράκι κρασί (λευκό αρετσίνωτο), 1 φλιτζανάκι ρύζι καρολίνα,
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας, 1 φλιτζάνι κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα,
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 1 μήλο φιρίκι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 κουταλιά βούτυρο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τον κιμά και το ν σοτάρουμε. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διαφανές και όχι να καεί. Το σβήνουμε με κρασί, τ’ αφήνουμε να εξατμισθεί και ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Τα βράζουμε μέχρι ο κιμάς να μείνει με λίγο ζουμάκι και ρίχνουμε το ρύζι. Τ’ αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις (το ρύζι πρέπει να «κρατάει»). Κατόπιν αφαιρούμαι την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κάστανα και το μαϊντανό, τ’ ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε την κοιλιά της κότας.

Κλείνουμε την κοιλιά βάζοντας ένα μήλο φιρίκι. Στη συνέχεια τοποθετούμε την κότα στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε στο ταψί γύρω από την κότα. Κατόπιν ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και με ένα πιρούνι χτυπάμε καλά το μείγμα και το περιχύνουμε στην κότα και τις πατάτες. Λιώνουμε το βούτυρο και το αδειάζουμε στην κότα και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και προσθέτουμε ανάμεσα στις πατάτες τα κάστανα Ρίχνουμε και το νερό ή το χυμό πορτοκαλιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 1 ½ – 2 ώρες.