Υλικά
1 λάχανο μεγάλο, 1 κιλό κιμά ( 500 γραμμ. μοσχαρίσιο και 500 γραμμ. χοιρινό ),
1 κρεμμύδι μετρίου μεγέθους, ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα, ½ φλιτζάνι βούτυρο,
½ ματσάκι άνηθο, ½ ματσάκι μαϊντανό, 2 αυγά,
αλάτι, πιπέρι, χυμό από ένα λεμόνι, ζωμό κρέατος.
Εκτέλεση
Χωρίζουμε το λάχανο φύλλο φύλλο και το ζεματίζουμε σε ζεστό νερό. Κατόπιν αφαιρούμε τα φύλλα με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον μαϊντανό και προσθέτουμε το ρύζι αφού προηγουμένως το έχουμε πλύνει και στραγγίσει καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα ασπράδια των αυγών χτυπημένα ελαφρά. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε τα πιο χοντρά φύλλα, προκειμένου να καλύψουμε τον πάτο.
Κατόπιν ανοίγουμε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα ( αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στα δυο ) και βάζουμε μέσα μια κουταλιά από τη γέμιση. Τα διπλώνουμε προσεχτικά και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω για να μην μας ανοίξουν. Όταν τοποθετήσουμε όλους τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, τους περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο, τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο και ρίχνουμε τόσο ζωμό όσο να σκεπάζει το πιάτο.
Σιγοβράζουμε τους λαχανοντολμάδες σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι της κατσαρόλας για 45 περίπου λεπτά. Για να φτιάξουμε το αυγολέμονο, χτυπάμε τους 2 κρόκους αυγών με το λεμόνι, προσθέτοντας και λίγο ζουμί από το φαγητό και κατόπιν το περιχύνουμε στους ντολμάδες. Τους αφήνουμε να πάρουν δυο βράσεις και αμέσως μετά βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε…