Υλικά

900 γραμμ. αλεύρι μαλακό,  1 φλιτζανάκι σιμιγδάλι ψιλό,  1½ ποτήρι καλαμποκέλαιο,

1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού,  1/2 ποτήρι χυμό μανταρινιού,  ξύσμα από πορτοκάλι,

1 κουταλάκι σόδα,  2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ,  1/2 ποτηράκι κονιάκ,

1/2 ποτήρι ζάχαρη, 1 κουταλιά κανέλα

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη,  2 ποτήρια μέλι,  1½ ποτήρι νερό,  1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο,

1-2 ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη και τους χυμούς πορτοκαλιού και μανταρινιού και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και, αφού τα ανακατέψουμε για 2 λεπτά, ρίχνουμε το ξύσμα, τα μυρωδικά, το κονιάκ, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε. Κατόπιν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας ακόμη για 3-4 λεπτά, και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και με απαλές κινήσεις προσπαθούμε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, χωρίς να το ζυμώνουμε. Όταν το μείγμα μας πάρει τόσο αλεύρι, ώστε να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη, πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα τοποθετούμε σε ταψί (όχι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, γιατί φουσκώνουν) και με ένα πιρούνι χαράζουμε την επιφάνειά τους δίνοντάς τους και ένα ρομβοειδές σχήμα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170° C για 20-25 λεπτά.

Για το σιρόπι

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τα ξυλάκια κανέλας και το κομμένο πορτοκάλι για 4-5 λεπτά και ξαφρίζουμε τακτικά το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα λίγα λίγα τα ψημένα μελομακάρονα και τα αφήνουμε στο σιρόπι 1-2 λεπτά να μαλακώσουν. Κατόπιν τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με αρκετό τριμμένο καρύδι…