ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 1922 – 2022 

                                                                100 χρόνια προσφυγιάς

 

                                       Ένα ανοιχτό διαδικτυακό Λεύκωμα  για τις αλησμόνητες πατρίδες

 

Ενόψει των 100 χρόνων από την Καταστροφή και την Προσφυγιά, εγκαινιάζουμε αυτήν την ιστοσελίδα προσδοκώντας να δημιουργήσουμε μια κιβωτό μνήμης και μια σημαντική ιστορική και λαογραφική βιβλιοθήκη.

Στην ιστοσελίδα αυτή συνεργάζονται η Περιφέρεια Κρήτης, οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι Κρήτης και η εταιρεία Greek Gaia.

 

   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

«Το 2022, εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή και την άφιξη των Μικρασιατών Ελλήνων στην Κρήτη, οι αναμνήσεις μας  καλούν σε αναστοχασμό και ανασύνταξη.

100 χρόνια μετά, έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε και πάλι το ακριβό μπαούλο των αναμνήσεων και των αξιών που έφεραν στο νησί μας οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

100 χρόνια στιγμές, αναμνήσεις, προσωπικές μαρτυρίες, ντοκουμέντα και παλιές φωτογραφίες θα καταχωρηθούν σε ενα διαδικτυακό λεύκωμα και θα σωθούν για πάντα, περνώντας από γενιά σε γενιά.

Μικρασιάτες σπορείς. Ό,τι μεγαλύτερο εμπνεύστηκε και είχε την τύχη να έχει ο τόπος μας. Η Μικρά Ασία από τα πανάρχαια χρόνια, υπήρξε η χώρα όπου άκμασε και μεγαλούργησε η ελληνική φυλή. Αποτελούσε τη φυσική προέκταση του ελλαδικού χώρου. Οι πατρίδες αυτές, αντιπροσωπεύουν την ιερή γη των προγόνων μας, των βασιλέων και αυτοκρατόρων, των φιλοσόφων, των ποιητών, των ηρώων, των νεομαρτύρων και των ιερών προσκυνημάτων. Η Μικρασιατική καταστροφή είναι μια μνήμη που μας αγγίζει, σαν τον άνθρωπο που αγγίζει κάθε τόσο με τα δάχτυλά του μια κλεισμένη πληγή. Η ζωή των ανθρώπων της Μικράς Ασίας, οι αξίες τους, οι γνώσεις τους εξακολουθούν να είναι κειμήλιο διαχρονικής αξίας…

Η ιστοσελίδα αυτή, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων, φιλοδοξούμε να αποτελέσει φόρο τιμής και μνημείο πολιτισμού. Παράλληλα θα είναι ένας ζωντανός φάρος γνώσης και ανθρώπινης ομορφιάς. Μέσα από τον πολιτισμό, τα προϊόντα και τα εδέσματα της Κρητικής και Μικρασιατικής κουζίνας θα αναδειχθεί μια σπουδαία διατροφική κουλτούρα.  Η παρουσίαση και προβολή τοπικών προϊόντων, η σύνδεσή τους  την πολιτιστική και γευστική κληρονομιά ,τους μύθους, την τοπική ιστορία και τον τουρισμό, θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων καθώς και την καλύτερη γνωριμία με την εσωτερική και διεθνή αγορά…»

 

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

«Μικρά Ασία. Η γη της επαγγελίας. Πολιτείες και ηρωικά κάστρα μισογκρεμισμένα, μάρτυρες περασμένων μεγαλείων. Εκκλησίες και μοναστήρια, φάροι και φορείς πνευματικών και εθνικών παραδόσεων. Τόπος παραδεισένιος. Φύση σκληρή και ταυτόχρονα πανέμορφη και ειδυλλιακή. Άνθρωποι ηλιογέννητοι που από τα παμπάλαια χρόνια βύζαιναν μυστηριακά το φως τους μέσα στους μύθους. Άνθρωποι που ακόμη και σήμερα αντλούν τους χυμούς τους βαθιά από την πιο γνήσια λαϊκή τους παράδοση, κατορθώνοντας με συγκινητική αθωότητα να τραγουδούν τη ζωή τους απλά, όπως μουρμουρίζει το νερό, όπως μυρίζει το τριαντάφυλλο. Άνθρωποι δυνατοί και ωραίοι που προκαλούν τις μνήμες και αναταράσσουν τις νοσταλγία. Άνθρωποι που και σήμερα φυλάνε τις αξίες και τις μνήμες τους όπως ήταν. Μαγνητίζουν τα ερείπια, δένουν τις πληγές των αγαλμάτων και συνεχίζουν. Η Μικρά Ασία είναι μια μνήμη, που όταν την αγγίζεις από καιρό σε καιρό, μοιάζει με άνθρωπο που αγγίζει κάθε τόσο με τα δάχτυλά του μια κλεισμένη πληγή. Για πολλούς από εμάς, εκείνα τα μέρη αποτελούν το χαμένο αλλά αλησμόνητο παράδεισο.

  1. Ένα βαπόρι γεμάτο ξεριζωμένες ψυχές ξεκίνησε από την Ανατολή για να ριζώσει και στην Κρήτη. Δύσκολο η ψυχή να ξεκολλήσει από την πατρίδα, από τους αγαπημένους ανθρώπους, από το σπίτι και τα υπάρχοντά του. Ο πόνος τους δεν είχε τελειωμό. Ανθεκτική όμως η ρωμαίικη ράτσα. Από το μοιρολόι για όσους χάθηκαν, κάηκαν, πνίγηκαν, σήκωναν ψηλά το κεφάλι και προχωρούσαν, δίνοντας όρκο να ξαναγεμίσουν το ελληνικό χώμα με παιδιά. Να ξαναφτιάξουν τα σπίτια και τις αυλές τους. Οι κάτοικοι της προαιώνιας αυτής χώρας του Ελληνισμού, που ξάφνιαζαν με την ποικιλία και τον πλούτο των γνώσεων τους και ανάβρυζαν αξίες σαν από αστείρευτη πηγή, ήρθαν για να μείνουν. Να δημιουργήσουν και να μεγαλουργήσουν.

100 χρόνια πέρασαν από τότε…

Οι Μικρασιατικοί σύλλογοι της Κρήτης που έχουν την καταγωγή τους από όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας, μέσα από την ιστοσελίδα, έχουν σκοπό να συμπράξουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με βασικούς στόχους να ξαναγράψουν την ιστορία τους, από τα χρόνια της προσφυγιάς μέχρι σήμερα. Να καταθέσουν μαρτυρίες, αξίες, ντοκουμέντα και να καταγράψουν μνήμες και μαρτυρίες με σκοπό να διασωθούν για πάντα.

Η παρουσία της ιστοσελίδας, αποτελούσε διακαή στόχο. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη μας κ. Αρναουτάκη και των Μικρασιατικών Συλλόγων Κρήτης, δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα η οποία θα λειτουργεί σαν ένα ανοιχτό βιβλίο που θα ενημερώνεται και θα ανανεώνεται καθημερινά. Έτσι θα διαμορφωθεί on line ένα ηλεκτρονικό συλλογικό λεύκωμα – άλμπουμ που θα φιλοξενήσει για πάντα την ιστορία, τον πολιτισμό, τη ψυχή και τις αξίες των κατοίκων της Μικράς Ασίας αλλά και των απογόνων προσφύγων τους.

Κάθε Σύλλογος, κάθε μέλος, κάθε φίλος, θα μπορεί να καταθέτει τη δική του μαρτυρία, ώστε έτσι πολύ σύντομα θα δημιουργήσουμε μια πολύτιμη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, τόσο για την Κρήτη, όσο και τη Μικρά Ασία… »

 

GREEK GAIA

 

«Ο χρόνος δεν μπορεί να καταστρέψει τις αναμνήσεις. Ο χρόνος καταστρέφει μόνο τις ώρες, ενώ δίνει ζωή σε ότι άφησαν οι ώρες στη ψυχή. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή σαν ένα κοινωνικό γεγονός, αλλά να μάθουμε να την αγαπάμε. Να μην παγώνουμε το παρελθόν, τις αξίες και τα όνειρα, επειδή μας εμποδίζουν…

Έτσι αποφασίσαμε να γυρίσουμε γωνιά γωνιά, μέσα από λέξεις και εικόνες ολόκληρη τη Μικρά Ασία. Καταγράψαμε σε βιβλία, αξίες, μνήμες, πολιτισμό, γεύσεις. Μπορεί το μελάνι μερικές φορές να είναι το χειρότερο από όλα τα φαρμάκια, αλλά πολλές φορές γιατρεύει πληγές…

Εδώ και χρόνια ξεκινήσαμε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Σύντομα, άνθρωποι, μνήμες, ιστορία, πολιτισμός, έγιναν εικόνες. Εικόνες που σε ταξίδευαν στο μεγαλείο των Ελλήνων. Ταξίδια που επανασυνδέουν τον άνθρωπο με τη ζωή. Χώροι πολιτισμού και πνευματικής ανάτασης. Μνημεία που πάνω τους σχηματίστηκαν οι μύθοι και γράφτηκε η ιστορία. Πολιτισμός, τέχνες αλλά και γεύσεις με την πρωταρχική τους αξία. Σε μέρη όπου ο άνθρωπος, μπορεί να αισθανθεί την καρδιά των πραγμάτων της ζωής. Τελικά τα ερείπια υπάρχουν μόνο στη μνήμη. Στη ψυχή, στη καρδιά και στο μυαλό υπάρχει μόνο η αίγλη.

Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να παγώνουμε ό,τι αγαπήσαμε. Ζούμε σε παγωμένους καιρούς, με παγωμένους χαιρετισμούς και με παγωμένα γέλια αθέατων ανθρώπων σε πολυάνθρωπες πόλεις. Ο φόβος είναι το μέσον και υπάρχει παντού. Άλλοτε ορατός και άλλοτε αόρατος. Δεν πρέπει όμως να αφήνεις το φόβο να κλειδώνει τις αισθήσεις και τα όνειρά σου και να στήνει παγίδες στην ίδια σου τη ζωή. Αν το παρόν φαίνεται θολό, πάρε κουράγιο από το παρελθόν. Αυτό κάναμε. Μια νοητή επιστροφή στη Μικρά Ασία έγινε η αφορμή να συναντήσουμε τις ρίζες μας , τα όνειρα και τους πόθους μας.

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης και τους Μικρασιατικούς Συλλόγους που μας έδωσαν την ευκαιρία. Το ταξίδι μόλις άρχισε…