Tα διάφορα μπαχαρικά πρέπει να τα φυλάμε σε στεγνό μέρος και σε κουτιά ή γυάλινα δοχεία, που κλείνουν καλά, για να μη χάνουν τις ιδιότητές τους. Tα ολόκληρα μπαχαρικά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής από τα τριμμένα, γιατί το άρωμά τους προστατεύεται από το κάλυμμα των σπόρων τους και δεν απελευθερώνεται. Έτσι ένας μύλος αποκλειστικά για μπαχαρικά, για άμεσο άλεσμα είναι απαραίτητος ενώ για πιο μικρές ποσότητες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα γουδί.

Tο πιπέρι δεν πρέπει να το ρίχνουμε σε καυτό βούτυρο ή λάδι γιατί κρυσταλλιάζει, πικρίζει και χάνει τις ιδιότητές του.

Tο αλάτι δεν υγραίνεται, όταν βάζουμε στην αλατιέρα μερικούς κόκκους ρύζι.

H μουστάρδα βγαίνει από τους σπόρους του σιναπιού, από τους οποίους αφαιρείται το λάδι, τους αλέθουν σε ψιλή σκόνη και μετά τους κάνουν αλοιφή με την προσθήκη ξυδιού και μούστου. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη μουστάρδα μας χωρίς να μας ξεραθεί, αναμειγνύουμε το πάνω μέρος της στο δοχείο με λίγο λάδι και μια πρέζα αλάτι. Αν μας ξεραθεί, την αναμειγνύουμε με λίγο ξύδι και λάδι, μέχρι να γίνει και πάλι αλοιφή.

Tη βανίλια είναι καλύτερα να την αγοράζουμε σε ράβδους, να την κόβουμε κομματάκια και να τα φυλάμε σε ένα καλά σφραγισμένο δοχείο ανακατεμένα με ζάχαρη. Τη ζάχαρη αυτή, αρωματισμένη με τη βανίλια, μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε για γλυκά. Όταν τελειώνει η ζάχαρη, την ανανεώνουμε, γιατί το άρωμα των ράβδων της βανίλιας διατηρείται για πολύ καιρό.

Μπορούμε και μόνοι μας να παρασκευάσουμε ένα μίγμα μπαχαρικών, αναμειγνύοντας 10 γραμμάρια αλεσμένο πιπέρι, λίγο κοκκινοπίπερο και από 5 γραμμάρια κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο. Το μείγμα αυτό το φυλάμε σε καλά σφραγισμένο δοχείο.

Tα βότανα και τα μυρωδικά, πρέπει να κόβονται λίγο πριν ανθίσουν, γιατί τότε έχουν τα περισσότερα συστατικά. Τα βότανα τα κάνουμε μικρά δεματάκια και τα ξεραίνουμε στη σκιά προφυλαγμένα από τη βροχή. Όταν ξεραθούν τελείως τα βάζουμε σε σακουλάκια ή καλύτερα σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.

Για να έχουμε πάντα φρέσκο μαϊντανό, μπορούμε να κόψουμε το πάνω μέρος από τις ρίζες με λίγα φύλλα και να τα βάλουμε σε πήλινο δοχείο γεμάτο νερό. Το κομμάτι της ρίζας θα βγάλει καινούργιες ρίζες και φύλλα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με ρίζες σέλινου. Πότε πότε πρέπει να ανανεώνουμε το νερό με φρέσκο.

Tον άνηθο, το μάραθο, το βασιλικό, το δυόσμο μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, να τα αναμείξουμε με λίγο λάδι και να τα βάλουμε σε γυάλινα δοχεία, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω και να τα χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε. Αν τα θέλουμε πιο πικάντικα, γεμίζουμε τα δοχεία με ξύδι. Πριν σφραγίσουμε το δοχείο βάζουμε πάνω μια στρώση μουστάρδα.