Γνωστή είναι η ευεργετική δράση των ξηρών καρπών στην καρδιαγγειακή υγεία. Τα σνακ όμως αυτά προσφέρουν πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία μας. Ας τα δούμε ξεχωριστά.

Κάσιους

Μια μερίδα κάσιους αρκεί για να πάρουμε σχεδόν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο. Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ, που βοηθά στη διατήρηση γερών οστών και στην πήξη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μέγεθος μερίδας: 18 τεμ. Θερμίδες: 163

 

Καρύδια

Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μαγνησίου. Έχουν υψηλά επίπεδα α-λινολενικού οξέος, ένα ω-3 λιπαρό οξύ που βοηθά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και είναι πολύ απαραίτητο στα παιδιά.

Μέγεθος μερίδας: 7 ολόκληρα ή 14 μισά τεμ. Θερμίδες: 185

 

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα μειώνουν τη χοληστερόλη ενώ περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Ακόμη είναι χαμηλότερα σε θερμίδες από ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί, και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε.

Μέγεθος μερίδας: 23 τεμ. Θερμίδες: 163

 

Φιστίκια Αιγίνης

Είναι πλούσια σε λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που επίσης έχει βρεθεί στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι σημαντικό για την υγιή όραση και το δέρμα. Επιπλέον, μια μερίδα περιέχει σχεδόν όσο κάλιο όσο και μια μικρή μπανάνα.

Μέγεθος μερίδας: 49 τεμ. Θερμίδες: 162

 

Κουκουνάρι

Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη διατήρηση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα λιπαρά οξέα του συγκεκριμένου ξηρού καρπού μπορούν να ενισχύσουν τις ορμόνες κορεσμού με συνέπεια να αισθανόμαστε πιο εύκολα χορτάτοι. Μέγεθος μερίδας: 3κ.σ. Θερμίδες: 191

Όλοι οι ξηροί καρποί χρειάζονται προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνονται καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.