Η ακτογραμμή Σχινιάς – Νέα Μάκρη – Ραφήνα – Αρτέμιδα – Χαρμολιά – Πόρτο Ράφτη απειλούνται πλέον από το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Από τον Μάιο και τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, βοηθούντος και του καλού καιρού, η ακτογραμμή της Ανατολικής Αττικής προσελκύει αμέτρητες οικογένειες, τουρίστες, ζευγάρια, μικρές ή μεγάλες παρέες νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία αλλά και μεμονωμένα άτομα που θέλουν να περάσουν λίγες ώρες στη θάλασσα.

Άλλωστε αυτές οι περιοχές διαθέτουν το πλεονέκτημα της εγγύτητας με την Αθήνα και έτσι πολλοί συνδυάζουν το μπάνιο τους με μια ημερήσια εκδρομή. Αυτός ο πόλος έλξης όμως με τα τιρκουάζ, γαλάζια ή μπλε νερά κινδυνεύει τώρα στην καλύτερη περίπτωση με υποβάθμιση και στην χειρότερη με καταστροφή καθώς στην παραλία της Χαμολιάς, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη, επέλεξαν οι δημόσιοι φορείς να τοποθετήσουν μεγάλους αγωγούς μέσω των οποίων θα καταλήγουν εκεί τα επεξεργασμένα λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας που δημιουργείται στα Σπάτα. Οι αγωγοί, μήκους 53 χιλιομέτρων, θα μεταφέρουν από το εργοστάσιο τις επεξεργασμένες ακαθαρσίες και θα τις εκρέουν στη συγκεκριμένη γραφική ακτή, προκαλώντας ήδη όπως είναι φυσικό έντονες αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους του δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας όσο και από την ίδια την δημοτική αρχή που υποστηρίζει ότι «κάποιοι αποφάσισαν να υποβαθμίσουν την περιοχή και έλαβαν αποφάσεις χωρίς να μας ρωτήσουν».

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων πραγματοποιείται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής ενώ τη διαχείρισή του θα αναλάβει ακολούθως η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχέτευσης Πρωτευούσης Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ). Οι κάτοικοι της ακτογραμμής από Σχινιά – Νέα Μάκρη – Ραφήνα – Αρτέμιδα – Χαρμολιά – Πόρτο Ράφτη που απολαμβάνουν μέχρι και σήμερα τις παραλίες τους, εκτιμούν τα όσα γίνονται ότι συνιστούν οικολογικό έγκλημα για τον τόπο τους. Η αγωνία τους πολλαπλασιάζεται διαπιστώνοντας ότι μεταξύ άλλων δεν έχει γνωστοποιηθεί εδώ και τόσο καιρό η υφιστάμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι το μέγεθος των συνεπειών που θα υπάρξουν από τα επεξεργασμένα λύματα.