Υλικά
8 αυγά, 4 κουταλιές γαλέτα ή τριμμένη φρυγανιά,
50 γραμμάρια αμύγδαλα ή καρύδια ψιλοκοπανισμένα, 1 ποτηράκι κονιάκ,
8 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Για το σιρόπι
130 γραμμ. ζάχαρη, 130 γραμμ. νερό, 1 ποτηράκι κονιάκ
Για τη μαρέγκα
4 ασπράδια αυγών, 80 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 2-3 σταγόνες χυμός λεμονιού, 1 βανίλια
Για το γαρνίρισμα
Βύσσινα ή κομμάτια φρουΐ γλασέ
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε χωριστά τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Κατόπιν προσθέτουμε τα καρύδια και το κονιάκ και εξακολουθούμε να χτυπάμε το μείγμα για 10 λεπτά. Σε ένα άλλο σκεύος ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια όχι πολύ σφιχτή μαρέγκα, την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ελαφρά με απαλές κινήσεις.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα, αδειάζουμε το γλυκό και το ψήνουμε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι και μόλις ψηθεί το γλυκό και αφού κρυώσει το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τ’ αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη μαρέγκα. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν αφρός, ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη και το λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να πήξει και να στέκεται χωρίς να στάζει. Κατόπιν βάζουμε τη μαρέγκα στη χόβολη ή σε μπεν μαρί και τη χτυπάμε συνεχώς. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει για 10΄, αφαιρούμε την πουτίγκα από τη φόρμα, τη γαρνίρουμε με τη μαρέγκα και τη στολίζουμε με βύσσινο γλυκό και φρουί γλασέ.