Υλικά
- 700 γραμμ. αλεύρι μαλακό
- 500 γραμμ. βούτυρο φρέσκο (πρόβειο) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 6 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
- 4 βανίλιες
- 1 κουταλάκι κοφτό ξύσμα λεμονιού
- 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
- 1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 500 γραμμ. ζάχαρη
- 1 κουταλιά κονιάκ ή μαύρο ρούμι
Για τη γέμιση
- πελτέ βερίκοκο ή ροδάκινο ή πραλίνα
Για το γαρνίρισμα
- 250 γραμμ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
- 1 κουταλάκι βούτυρο λιωμένο σε μπεν μαρί
- τρούφα σοκολάτας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να γίνουν αφράτα σαν κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και εξακολουθούμε να χτυπάμε το μείγμα. Κατόπιν προσθέτουμε τις βανίλιες, τα κονιάκ, που μέσα έχουμε διαλύσει το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα , το αλάτι και τα ανακατεύουμε απαλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν μεταξύ τους τα υλικά. Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με το μείγμα και αραδιάζουμε στο ταψί μακρόστενα μπαστουνάκια ζύμης ίδιου μεγέθους . Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 c για περίπου 15 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν γεμίζουμε με μαρμελάδα ή πραλίνα τα μισά μπισκότα και με τα υπόλοιπα τα σκεπάζουμε να κολλήσουν. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί και βουτάμε τη μια άκρη των μπισκότων και κατόπιν μέσα στη τρούφα και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.