Ίσως η μακροβιότερη σχέση αγάπης είναι αυτή του ανθρώπου με τη σοκολάτα.  Τα μέχρι τώρα στοιχεία έδειχναν ότι η κατανάλωση κακάο ξεκίνησε πριν 3.900 χρόνια στη Κεντρική Αμερική. Σύμφωνα με νέα μελέτη όμως,  που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, Ecology and Evolution, η κατανάλωση του κακάο χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια.

Σε αρχαιολογικό χώρο νοτίως του Ισημερινού, διεθνής ομάδα ερευνητών -μεταξύ τους και Γάλλοι- ανακάλυψε ίχνη κακάο σε παλιά κεραμικά ηλικίας σχεδόν 5.300 χρόνων. Μετά την ανάλυση περίπου 220 δειγμάτων κεραμικών, αποδείχτηκε ότι περίπου το ένα τρίτο αυτών περιείχε κακάο. «Τα ευρήματα αυτά δεν μπορούν να είναι ο καρπός μιας ασήμαντης συγκομιδής μέσα στο δάσος και όλα δείχνουν ότι οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου πρέπει να καλλιεργούσαν το κακαόδεντρο», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο της Σάντα ‘Ανα Φλορίντα όπου ήκμασε ο πολιτισμός των Mayo Chinchipe. Η περιοχή αυτή καλύπτεται από τροπικό δάσος. Τα κεραμικά αναλύθηκαν με τρεις διαφορετικούς τρόπους για να διαπιστωθεί αν μπορούσαν να περιέχουν ή όχι κακάο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έτσι την παρουσία κόκκων αμύλου, χαρακτηριστικά του φυτού, καθώς και ίχνη θεοβρωμύνης. Αυτό είναι το παλαιότερο ίχνος κακάου που έχει βρεθεί έως σήμερα και επίσης είναι το μόνο αρχαιολογικό ίχνος της χρήσης κακάου που έχει ανακαλυφθεί στη Λατινική Αμερική, δήλωσαν οι ερευνητές».

Το αφέψημα του κακάο θεωρούνταν σπουδαίο για την φαρμακευτική του αξία και συχνά προσφερόταν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Ήταν επίσης βασικό εμπορικό αγαθό και οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν ως πληρωμή και ως νόμισμα σε ορισμένα μέρη της κεντρικής Αμερικής.