Το ότι θα ερχόταν η ημέρα να μου υπενθυμίσουν να πάρω το φάρμακό μου και αυτό να είναι ένα κομμάτι σοκολάτα, ούτε που το φανταζόμουν. Όλοι γνωρίζουμε τη σοκολάτα σαν απόλαυση αλλά παράλληλα τη συνδέαμε με προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, στεφανιαία νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ακόμη και με προβλήματα ακμής για τους νεώτερους. Σύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες υγείας παγκοσμίως, τη βρετανική medicalnewstoday.com, η σοκολάτα δεν είναι και τόσο ένοχη, αφού το κακάο, βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει βιολογικά δραστικές φαινολικές ενώσεις.

Αυτό έχει προκαλέσει μία στροφή προς την έρευνα για το πώς μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση αλλά και προβλήματα όπως το οξειδωτικό στρες, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αθηροσκλήρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας έχουν οφέλη, μερικά από τα οποία είναι μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης, μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, βοηθάει στο να διατηρηθεί υγιής ο εγκέφαλος και να μη μειωθεί η μνήμη στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάποιες περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους και χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη ροή αίματος. Αυτή η σχέση, που ονομάζεται νευροαγγειακή σύζευξη, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer». Τα αποτελέσματα ενός εργαστηριακού πειράματος, έδειξαν ότι ένα εκχύλισμα του κακάο, μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει βλάβες στις νευρικές οδούς που βρίσκονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Επίσης, η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά το ένα τρίτο αλλά θα χρειαστούν περισσότερες πειραματικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν η κατανάλωση σοκολάτας είναι ευεργετική για την καρδιά. Τα μέχρι στιγμής ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μέχρι 100 γραμμαρίων σοκολάτας την μέρα μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέλος άλλες μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Οι καταναλωτές θα πρέπει πέρα από την περιεκτικότητα σε κακάο (όσο περισσότερη τόσο καλύτερα), να κοιτάμε και τα υπόλοιπα συστατικά της σοκολάτας πριν την καταναλώσουμε. Φυσικά δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών, των οστών και στην αύξηση του βάρους.

Φεστιβάλ σοκολάτας  14  –  17 Φεβρουαρίου 2019.

Η σοκολάτα έχει τη δική της γιορτή στο Chocolate Fest. Μία μοναδική choco-εμπειρία, με  happenings, θεματικά περίπτερα, dj set, live cooking από διάσημους chef, workshops και εκπαιδευτικές εκθέσεις. Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό εργοστάσιο σοκολάτας όπου εκθέτες, brands, ζαχαροπλαστεία, chef και τεχνίτες της γεύσης θα δημιουργήσουν με πολύ σοκολάτα.