Υλικά
250 γραμμ. ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι
30 γραμμ. βούτυρο φρέσκο
80 γραμμ. νερό ή χυμό πορτοκαλιού
10 γραμμ. κονιάκ ή λικέρ φρούτου
2 δάκρυα μαστίχα Xίου χτυπημένα σε σκόνη
1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα του ταψιού (καλαμποκέλαιο)
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό ή το χυμό πορτοκαλιού (ή άλλου φρούτου ανάλογα με τη γεύση και το χρώμα που θέλουμε να έχουν οι καραμέλες) και το λεμόνι. T’ ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμισθεί το νερό και το μείγμα μας να αποκτήσει ένα σκούρο ξανθό χρώμα. Ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε στις καραμέλες στη διάρκεια που βράζει το νερό με άλλα υλικά προσθέτουμε την μαστίχα Xίου ή την κανέλα.
Κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κονιάκ, ή άλλο ποτό της προτίμησής μας, συμπληρώνουμε το βούτυρο και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα λεπτό. Στη συνέχεια αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε αντικολλητικό ταψί που έχουμε ήδη λαδώσει. Όταν το μείγμα κρυώσει ελαφρά και πήξει, το κόβουμε χρησιμοποιώντας κουτάλια λαδωμένα. Παίρνουμε μικρά κομμάτια καραμέλας, τα οποία αφού κρυώσουν λίγο, πλάθουμε καραμέλες στο μέγεθος και τη μορφή που θέλουμε. Όταν οι καραμέλες κρυώσουν καλά μπορούμε να τις τυλίξουμε με μεμβράνη και να τις διατηρήσουμε σε μέρος χωρίς υγρασία.