Σαραγλάκια με φιστίκι
Υλικά
500 γραμμ. φύλλο κρούστας, 250 γραμμ. βούτυρο γάλακτος, 250 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης ωμά ψιλοκομμένα, 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη.
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1½ φλιτζάνι νερό 1/4 κομμάτι λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 6-7 λεπτά. Κατόπιν αλέθουμε τα φιστίκια με τη ζάχαρη. Ανοίγουμε τα φύλλα, παίρνουμε ένα, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα φιστίκια. Στη συνέχεια το σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο επίσης βουτυρωμένο και το τυλίγουμε σε ρολό. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Κατόπιν τα κόβουμε σε κομμάτια, τα περιχύνουμε με βούτυρο και τα ψήνουμε στους 160°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φύλλου. Όταν είναι έτοιμο το γλυκό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και το γαρνίρουμε με φιστίκια.
Μπουρεκάκια με κρέμα
Υλικά
500 γραμμ. φύλλο κρούστας, ½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα φρέσκο, 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, 5 αυγά 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 3 κουταλιές βούτυρο γάλακτος, 3 βανίλιες
Για το σιρόπι
3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη, 2 ½ φλιτζάνια νερό, 1 φλούδα λεμονιού, 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αφράτα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και μόλις κάψει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγα λίγα τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας συνέχεια. Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα. Κατόπιν απλώνουμε τα φύλλα. Βουτυρώνουμε 3 φύλλα καλά, τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι φύλλου, ρίχνουμε 2 κουταλιές κρέμα, γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και το τυλίγουμε σε ρολάκι. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και τοποθετούμε σε σειρές τα μπουρεκάκια. Κατόπιν βουτυρώνουμε την επιφάνειά τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Καρυδόπιτα
Υλικά
3 φύλλα χοντρά για πίτα
1/2 κιλό καρύδια, 1/2 κουταλάκι κανέλα
100 γραμμ. βούτυρο
Για το σιρόπι
4 ποτήρια νερό, 2 ποτήρια ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
Εκτέλεση
Αλείφουμε το ταψί καλά με βούτυρο. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και ρίχνουμε τα μισά καρύδια τα οποία έχουμε κοπανίσει και ανακατέψει με την κανέλα από πριν. Κατόπιν βάζουμε το δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε και ρίχνουμε τα υπόλοιπα καρύδια από πάνω. Τέλος σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο, το βουτυρώνουμε, χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και τη βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 180 οC για 45 λεπτά περίπου. Για το σιρόπι: Βράζουμε 4 ποτήρια νερό και 2 ζάχαρη σε κατσαρόλα προσθέτοντας 2 κουταλιές μέλι. Μόλις πάρει βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφού ψηθεί η πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει και την περιχύνουμε με το σιρόπι.
Σεκέρ παρέ
Υλικά
300 γραμμ. αλεύρι, 1/2 ποτήρι ζάχαρη άχνη, 6 κουταλιές βούτυρο
1 αυγό, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1/2 κουταλάκι σόδα, 1 ποτήρι γάλα
1 πρέζα αλάτι, 50 γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αδειάζουμε σε ταψί ανοίγοντας μια λακκούβα στη μέση στην οποία ρίχνουμε το αυγό και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε στη συνέχεια το γάλα, το αλάτι, τη σόδα και το χυμό του λεμονιού. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος αυγού και τα πλάθουμε μπαλάκια, πατώντας τα λίγο στην παλάμη μας. Αφού τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο, τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου αφήνοντας απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους. Ξεφλουδίζουμε στη συνέχεια τα αμύγδαλα και τα πιέζουμε μέσα στη ζύμη. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Για το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και μια κουταλιά χυμό λεμονιού. Όταν σκουράνει, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε αμέσως τα γλυκά με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Κρέμα γκαζόζας με ρεβανί
Υλικά:
500 γραμμ. γκαζόζα, 1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο, 4-5 κουταλιές ζάχαρη,
5 κουταλιές κορν φλάουρ γεμάτες, 1/2 φλιτζάνι νερό, λίγο ξύσμα λεμονιού
Για τη ζύμη:
160 γραμμ. καλαμποκέλαιο ή βιτάμ λιωμένο
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος,
1 λεμόνι, το ξύσμα, 1/3 φλιτζανιού νερό, 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα,
80 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 240 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό,
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 150 γραμμ. ζάχαρη, φιστίκια Αιγίνης ωμά ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι:
300 γραμμ. νερό, 200 γραμμ. Ζάχαρη, 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού, 1 φλούδα λεμονιού.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε , το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι ή το βιτάμ, το γιαούρτι, τα αυγά, το νερό και το ξύσμα και τα χτυπάμε για λίγη ώρα στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ. Κατόπιν προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα σιμιγδαλιού και το ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30Χ40, αδειάζουμε το γλυκό, το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4-5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσουν. Προσθέτουμε τη γκαζόζα και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε σε νερό το κορν φλάουρ, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Περιχύνουμε την κρέμα στο γλυκό, πασπαλίζουμε με φιστίκια και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.
Γλυκό με φιστίκι Αιγίνης
Υλικά:
350 γραμμ. αλεύρι κοσκινισμένο, 100 γραμμ. φιστίκια ωμά τριμμένα, 150 γραμμ. Ζάχαρη,
6 αυγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια, 70 γραμμ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο,
2 βανίλιες, 1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 1/2 κουταλάκι αλάτι, φιστίκια για το γαρνίρισμα.
Για το σιρόπι:
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη, 1 ½ φλιτζάνι νερό, φλούδα 1 λεμονιού, 1 κουταλάκι χυμό λεμόνι.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους και τις βανίλιες και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αφράτα. Σε άλλο μπολ, ρίχνουμε τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε να γίνουν μαρέγκα. Στο μπολ που χτυπήσαμε τους κρόκους προσθέτουμε τα τριμμένα φιστίκια, το βούτυρο λιωμένο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε. Κατόπιν προσθέτουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα και ανακατεύουμε το μείγμα απαλά. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή μια φόρμα, αδειάζουμε το γλυκό, το στρώνουμε με μια σπάτουλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι και μόλις ψηθεί το γλυκό το περιχύνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Το σερβίρουμε γαρνίροντάς το με φιστίκια Αιγίνης.