Υλικά
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, 1 φλιτζάνι φυτικό βούτυρο, 1 φλιτζανάκι αμύγδαλα ασπρισμένα, ½ φλιτζανάκι κουκουνάρια, 1 φλιτζανάκι από διάφορα γλυκά του κουταλιού (πορτοκάλι, κίτρο, περγαμόντο, φράπα κ.λπ.) κομμένα σε κομματάκια, ½ φλιτζάνι κάστανα βρασμένα και χοντροκομμένα, ½ κουταλάκι ξύσμα από περγαμόντο ή 1 κουταλιά ξύσμα από πορτοκάλι, ½ φλιτζανάκι σταφίδες ξανθές
Για το σιρόπι
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη, 4 φλιτζάνια νερό, 1 βανίλια, 1 κουταλιά κονιάκ, 2 κουταλιές ανθόνερο, χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να κάψει και στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τα κουκουνάρια και τ’ αμύγδαλα και τα καβουρντίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην καεί το σιμιγδάλι. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε το κονιάκ, τη βανίλια, το ανθόνερο και το χυμό του λεμονιού. Μόλις αρχίσει να ροδίζει το σιμιγδάλι, ρίχνουμε με μια κουτάλα σιγά σιγά σιρόπι χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία και ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν ρίξουμε όλο το σιρόπι, συνεχίζουμε το βράσιμο και το ανακάτεμα για ακόμη 2-3 λεπτά, κατόπιν προσθέτουμε τα κομματάκια των γλυκών του κουταλιού, τις σταφίδες, το ξύσμα και τα κάστανα και ανακατεύουμε. Σε μια φόρμα στρώνουμε μεμβράνη και αδειάζουμε το χαλβά. Όταν κρυώσει, τον βγάζουμε προσεκτικά από τη φόρμα, τον τοποθετούμε σε πιατέλα και τον πασπαλίζουμε με λίγα χοντροκομμένα αμύγδαλα ή κουκουνάρια.