Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του νησιού και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Ηράκλειο. Η περιοχή κατοικείται αδιάλειπτα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα. 3.000-2.800 π.Χ.: αρχαιολογικά ευρήματα α- ποδεικνύουν την ύπαρξη της αρχαίας Κυδωνίας.

Κατά τη Νεολιθική Εποχή, οι πρώτοι κάτοικοι δημιουργούν οικισμό στο λόφο Καστέλι, που υψώνεται πάνω από το ενετικό λιμάνι. 2.800-1.150 π.Χ.: στη διάρκεια της μινωικής εποχής, η αρχαία Κυδωνία είναι μία από τις ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης. Σταδιακά ο οικισμός εξελίσσεται και αναπτύσσεται η βιοτεχνία και το εμπόριο. Οι κάτοικοι χτίζουν ένα σπουδαίο ανάκτορο, το μινωικό ανάκτορο της Κυδωνίας. Το 67 π.Χ οι Ρωμαίοι κατακτούν την Κρήτη. Το 330 μ.Χ. η περιοχή απελευθερώνεται από τους Ρωμαίους και προσαρτάται στη Βυζαντινή αυτοκρατορία μέχρι το 824 μ.Χ. Το 828 οι Άραβες κατακτούν τα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη.

Τα Χανιά απελευθερώνονται το 961 από το Νικηφόρο Φωκά, που ξαναχτίζει την πόλη και οχυρώνει με τείχη το λόφο Καστέλι. Από το 1204 αρχίζει για την Κρήτη η περίοδος της Ενετοκρατίας. Το 1252, οι Ενετοί αποφασίζουν να προστατέψουν τα Χανιά με φρούριο στο λόφο Καστέλι και ισχυρά τείχη στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται το λιμάνι της πόλης και αναδεικνύεται σε σημαντικό κέντρο εμπορίου. Την περίοδο αυτή χτίζονται δημόσια οικοδομήματα-κατοικίες σε βενετσιάνικο ρυθμό και σύγχρονο ρυμοτομικό σύστημα. Η ανάπτυξη αυτή κράτησε μέχρι το 1645, όταν ξεκινά η Οθωμανική περίοδος.

Οι Τούρκοι κατακτούν τα Χανιά και καταστρέφουν μεγάλο μέρος της πόλης. Μετατρέπουν τις εκκλησίες σε τζαμιά και χτίζουν λουτρά και ψηλούς μιναρέδες. Ακολουθούν δύσκολα χρόνια για τα Χανιά, όπως και για ολόκληρο το νησί με πολλές επαναστάσεις και μεγάλες σφαγές των Χριστιανών κατοίκων μέχρι να παραχωρηθεί η Κρήτη στον Αιγύπτιο Μεχμέτ Αλή. Το 1840 το νησί ξανάρχεται στα χέρια των Τούρκων.

Το 1897, σημειώνονται νέες σφαγές χριστιανών και καταστρέφονται χριστιανικές συνοικίες στα Χανιά και το 1898 ιδρύεται η Κρητική Πολιτεία υπό τον πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας. Για πολλά χρόνια στην Κρήτη επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς όπου το νησί παραμένει στην Οθωμανική αυτοκρατορία αλλά με την προστασία – εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Το 1905 ξεσπά η επανάσταση του Θερίσου με ηγέτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας. Το 1919, οι Τούρκοι, έπειτα από σχεδόν 300 χρόνια, αποχωρούν από την Κρήτη και το νησί ενώνεται με την Ελλάδα. Η ελληνική σημαία υψώνεται στο φρούριο Φιρκάς των Χανίων. Τα Χανιά περνούν άλλη μια μεγάλη δοκιμασία κατά το Β′ Παγκόσμιο πόλεμο και τη γερμανική κατοχή (1941-1945). Το αεροδρόμιο Μάλεμε και ο Γαλατάς γίνονται το επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μάχη της Κρήτης. Τα Χανιά βομβαρδίζονται ανελέητα από τη γερμανική αεροπορία.

Η μεγάλη ιστορία και ο πλούσιος πολιτισμός είναι αποτυπωμένα στα πολυάριθμα κτίρια και μνημεία της πόλης των Χανίων. Η πόλη, χτισμένη στα ερείπια της μινωικής Κυδωνίας, περιτριγυρίζεται από το βυζαντινό και το ενετικό τείχος και κατά ένα μέρος από τη θάλασσα. Ο μινωικός πολιτισμός έχει αφήσει παρακαταθήκη μεγαλοπρεπείς τάφους, ενδιαφέρουσα κεραμική και αντικείμενα διαφόρων ιστορικών

περιόδων. Ανάμεσα στα αξιοθέατα των Χανίων είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, το Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν, το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, το Μουσείο Ελιάς, το Μουσείο Θαλάσσιου Πλούτου και Αλιευτικής Παράδοσης και πολλά άλλα. Στην παλιά πόλη, ανάμεσα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, κάνουν αισθητή την παρουσία τους τα βενετσιάνικα αρχοντικά με τις περίτεχνες στολισμένες όψεις αλλά και τούρκικα σπίτια με τα σαχνιστά τους.