Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό, 3 αυγά, ¾ φλιτζανιού γάλα φρέσκο, 80 γραμμ. μαγιά, ½ φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο, 3 κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλάκια αλάτι, 1 κουταλάκι γλυκάνισο κοπανισμένο, 1 κουταλιά μαστίχα κοπανισμένη, σουσάμι, 1 καρύδι ολόκληρο, 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα ( προαιρετικά ).
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σε μια λεκάνη αδειάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά, το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό, τα αυγά, το γλυκάνισο, τη μαστίχα και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και αφράτη χωρίς να κολλά στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε τη ζύμη, αφού κρατήσουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης για να φτιάξουμε το σταυρό. Σε ένα μπολ αραιώνουμε με μισό κουταλάκι νερό τον κρόκο του αυγού και αλείφουμε την επιφάνεια του Χριστόψωμου. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφού βάλουμε ένα μεγάλο ολόκληρο καρύδι στο κέντρο του σταυρού, ψήνουμε το Χριστόψωμο σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.