Για τα ασημικά σου…

Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα για την περιποίηση των ασημικών. Εμείς παλιά είχαμε άλλους τρόπους…

  1. Τα τρίβαμε με ζεστό ξύδι. 2. Τα τρίβαμε με σόδα 3. Τα βουτάγαμε σε οινόπνευμα, έπειτα τα τρίβαμε με βαμβάκι ή βουρτσάκι. Αν ήταν σκαλισμένα τα ξεπλέναμε πρώτα με σαπουνάδα και κατόπιν με καθαρό νερό. Τέλος τα τρίβαμε με μαλακό δέρμα να γυαλίσουν. Αν είχαν ανάμεσα στα σκαλίσματα σημάδια πράσινης σκουριάς, βάζαμε πάνω τους με ένα ξυλαράκι μίγμα ξυδιού και αμμωνίας σε ίσες ποσότητες.

 

Για να δω εγώ τους γιακάδες του κοστουμιού…

 

… Θα καθαρίσουν αν ρίξεις μια κουταλιά της σούπας αμμωνία σε ένα φλιτζάνι νερό. Εγώ τους λερωμένους και λιπαρούς γιακάδες τους καθάριζα με μια διάλυση νατρίου μέσα σε νερό. Μετά τους ξέπλενα και τους άπλωνα να στεγνώσουν πάνω σε μαλακό άσπρο πανί. Επίσης καθαρίζουν με μια διάλυση από 50 γραμμάρια άσπρο οινόπνευμα με 12 γραμμάρια αλάτι…

 

                                                          Πάντα να έχεις στο σπίτι δάφνη…

 

Να ξέρεις ότι τα φύλλα της ωφελούν στα μαλλιά, μέσα στο νερό του λουσίματος. επίσης δίνουν ευχάριστο άρωμα στις σάλτσες με ντομάτα. Άκου και αυτό. Όταν θες να φυλάξεις ξηρούς καρπούς, σταφίδες, σύκα, λίγα φύλλα δάφνης στο δοχείο τα κάνει να ευωδιάζουν. Όταν βράζεις κάστανα, αν τους ρίξεις στο νερό 1-2 φύλλα δάφνης, θα τους δώσει ωραία γεύση.

 

 

Θα σου πω και μια όμορφη ιστορία με τη νύμφη Δάφνη…

 

Η νύμφη Δάφνη ήταν κόρη του ποταμού Λάδωνα ή κατ’ άλλους του Πηνειού και της Γαίας (Γης). Την ερωτεύτηκε σφοδρά ο θεός Απόλλων, που άρχισε να την κυνηγάει ασταμάτητα. Εξαντλημένη η Δάφνη παρακάλεσε τη μητέρα της, τη Γαία, να τη βοηθήσει, και έτσι μεταμορφώθηκε σε δέντρο, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει.

Ο Απόλλων, τότε, για να παρηγορηθεί έκοψε ένα κλαδί από το δένδρο και στεφανώθηκε. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα.