Υλικά

1.500 γραμμ. φύλλα κρούστας,  1.500 γραμμ. καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα τριμμένη,

500 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη,  500 γραμμ. ζάχαρη, 2 κουταλιές κανέλα,

1 κουταλάκι γαρίφαλο,  1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο,  ξύσμα πορτοκαλιού από 1 ή 2 πορτοκάλια,  1/2 κιλό λάδι ή βούτυρο γάλακτος,  μερικά γαριφαλάκια

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη,  4 ποτήρια νερό,  4 βανίλιες,  2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε την τριμμένη καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και τα αρωματικά ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σε ένα ταψί Νο 4 που έχουμε βουτυρώσει ή λαδώσει καλά, απλώνουμε 2 φύλλα κρούστας, βουτυρώνουμε την επιφάνειά τους και ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, 1 φύλλο και λίγη γέμιση εναλλάξ, μέχρι να μείνουν 3 φύλλα για την τελευταία στρώση, τα οποία βουτυρώνουμε. Στη συνέχεια κόβουμε το γλυκό σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και στο καθένα καρφώνουμε από ένα γαριφαλάκι στο κέντρο για να σταθεί το φύλλο. Σε μια μικρή κατσαρόλα καίμε το βούτυρο ή το λάδι και αμέσως το περιχύνουμε στην επιφάνεια του γλυκού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στην αρχή και, όταν ροδίσει, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 100° C και ψήνουμε για 2-3 ώρες, μέχρι να δούμε να ξεκολλάει το φύλλο από τα τοιχώματα του ταψιού.