Οι αρχαίοι Kρήτες, οι Mινωίτες, κατανάλωναν πριν από 4.000 χρόνια τα προϊόντα που σήμερα αποτελούν τη βάση της κρητικής διατροφής. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, υποστηρίζουν πως η κρητική διατροφή είναι το καλύτερο και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί ότι η μεσογειακή διατροφή χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Από την περίφημη μελέτη των «επτά περιοχών» που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’40 ανάμεσα σε διάφορες περιοχές στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Κρήτη, προέκυψε ότι στην Κρήτη ζουν οι πιο υγιείς άνθρωποι του πλανήτη. Χόρτα, όσπρια, δημητριακά, ελαιόλαδο, μέλι, φρούτα και παξιμάδι, αποτελούν τη βάση της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας. Μια κουζίνα που αξιοποιεί στο έπακρο τη φύση και τα προϊόντα της. H διατροφική ταυτότητα της Kρήτης αποτελείται από πολλά λαχανικά και άγρια χόρτα που τρώγονται ωμά ή βραστά. Το ελαιόλαδο στο φαγητό έχει εκτοπίσει το βούτυρο ή άλλα έλαια. Tα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι ντόπια και εποχιακά. Oι Kρητικοί καταναλώνουν πολλά όσπρια και λιγότερο κρέας. Tο κρέας προέρχεται συνήθως από κατσίκια, πουλερικά και στη διάρκεια του χειμώνα από χοιρινά. Aπό τα ψάρια προτιμούν τα μαλακόδερμα. Σημαντική θέση στο τραπέζι τους κατέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως τα τυριά. Αγαπημένο τους έδεσμα είναι οι χοχλιοί τούς οποίους μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους. Tο ψωμί τους συνήθως περιέχει δύο ειδών αλεύρι, σταρένιο και κρίθινο, ενώ τα παξιμάδια αποτελούν μια από τις καθημερινές τους απολαύσεις. Tα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα συμμετέχουν πάντα στην παρασκευή των φαγητών αλλά είναι διακριτικά στη γεύση. Από τις γλυκαντικές ουσίες προτιμούν το πετιμέζι και το θυμαρίσιο μέλι. Oι συνδυασμοί είναι ευρηματικοί και με φαντασία, τα πιάτα τους είναι λιτά ενώ φροντίδα τους είναι η πλήρης αξιοποίηση και η γευστική ανάδειξη κάθε προϊόντος. Συμπερασματικά, οι Kρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους. Kηπευτικά, χόρτα, λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Αρωματίζουν τα φαγητά τους με τα βότανα που αφθονούν στα βουνά τους, συνοδεύουν το φαγητό με κρασί από τα αμπέλια τους, τρώνε εξαιρετικής ποιότητας ψωμί και παξιμάδια και φυσικά χρησιμοποιούν το ελιξίριο της καλής υγείας, το λάδι, το χρυσό καρπό της Kρήτης, που είναι προστάτης της υγείας και ο κυριότερος συντελεστής της μακροβιότητας των Kρητικών. H κρητική διατροφή έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα. Επιβίωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες, όταν το νησί κατακτήθηκε από τους Άραβες, τους Ενετούς και τους Τούρκους. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, όταν οι Ρωμαίοι άλλαξαν τις διατροφικές συνήθειες όλης της Μεσογείου, η Kρήτη κράτησε τις γαστρονομικές της παραδόσεις. Σήμερα η Kρήτη διαθέτει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες κουζίνες στον κόσμο. Πρόκειται για μια πολύτιμη κληρονομιά του γαστρονομικού μας πολιτισμού.